infokaki

Israel menghadapi kritikan antarabangsa setelah pertempuran antara polis dan jamaah di masjid Al-Aqsa berikutan tunjuk perasaan kerana kemungkinan pengusiran penduduk Palestin dari sebuah kawasan kejiranan di Yerusalem Timur.

Pertembungan berlanjutan sehingga Sabtu malam, malam paling suci ketika umat Islam sedang berpuasa di bulan Ramadhan.

Bahrain dan Emiriah Arab Bersatu, yang kedua-duanya menandatangani perjanjian untuk menormalkan hubungan dengan Israel tahun lalu, mengecam Israel pada Sabtu sebelumnya. Dan utusan dari apa yang disebut Kuartet Timur Tengah mengatakan mereka mengawasi situasi dengan teliti dan mempunyai “keprihatinan serius” mengenai kemungkinan pengusiran yang memicu persekitaran yang sudah tegang.

Dalam satu kenyataan, Menteri luar Bahrain meminta Israel segera menghentikan provokasi terhadap rakyat Yerusalem. Rancangan Israel untuk mengusir orang dari Yerusalem “Melanggar ketetapan keabsahan Antarabangsa, dan melemahkan peluang untuk meneruskan proses perdamaian untuk mencapai keamanan dan kestabilan di Wilayah itu.”

UAE meminta pihak berkuasa Israel untuk “bertanggung jawab atas penurunan tersebut, untuk mengakhiri semua serangan dan praktik yang menyebabkan ketegangan berterusan,” menurut pernyataan kementerian luar negeri. UAE juga menekankan “perlunya memelihara identiti sejarah Yerusalem yang diduduki, bertenang dan menahan diri sepenuhnya untuk mengelakkan wilayah tersebut beralih ke tahap ketidakstabilan baru.”

Kenyataan pemerintah itu dikeluarkan setelah A.S. mengatakan bahawa mereka “sangat prihatin” mengenai konfrontasi yang sedang berlangsung di Yerusalem, termasuk di Temple Mount dan kemungkinan pengusiran di kawasan Sheikh Jarrah dan Silwan.

Kementerian luar Israel mengatakan pada hari Jumaat bahawa beberapa orang Palestin mengemukakan pertikaian harta tanah persendirian sebagai tujuan nasional untuk menghasut keganasan di Yerusalem.
Semua pemimpin mempunyai tanggungjawab untuk bertindak melawan pelampau dan untuk bersuara menentang semua tindakan keganasan dan hasutan, kata mereka, mengulangi komitmen mereka untuk penyelesaian dua negara yang dirundingkan.