infokaki

Rata-rata rakyat malaysia tidak setuju dengan keputusan Kerajaan Malaysia melaksanakan PKP semula dalam musim perayaan ini. Namun dalam satu muat naik status pengguna di facebook hari ni:

Ini situasi di sebuah ICU di Malaysia.
Jangkitan pada orang tua berpunca dari anak atau menantu. Dan kita kena tahu, orang tua berisiko lebih tinggi untuk meninggal akibat Covid-19.
 
Hatta orang tua tak keluar rumah sekali pun, kalau kita masih lagi degil nak beraya dengan mereka, kita berpotensi menjadi penyebab kematian mereka. Kena sedar, 80% mereka yang positif tiada simptom atau simptom sangat ringan.
 
Tolonglah. Jangan pergi melawat-lawat. Hatta anda dah vaksin pun, elakkan lah seboleh-bolehnya. Sampai kes betul-betul turun. Sampai orang tua anda juga dah terima dua dos vaksin.
 
Kita ada telefon, ada internet, gunakan lah sebaiknya. Tiada tuntutan dalam Islam untuk beraya sampai berkumpul-kumpul ni.
 
Tolong lah jaga orang tua kita
posting-covid-1
posting-covid-2

Dalam sebuah video berdurasi 1:28 minit kelihatan beberapa petugas di ICU terpaksa datang membantu untuk mengalihkan pesakit covid-19. 

Bayangkan jika pesakit covid-19 terdiri dari warga emas dan juga mempunyai masalah untuk menguruskan diri mereka. Adakah ini yang kita inginkan berlaku di semua ICU seluruh negara kita? 

Marilah kita mengambil iktibar dan sama-sama membendung COVID-19. Kasihanilah barisan hadapan kita, dan yang paling penting kasihanilah ibu bapa kita yang berisiko tinggi dari COVID-19 ini.

covid-icu
covid-icu-2